Tiroid Hastalıkları Nelerdir?

Tiroid hastalıklarını iki gruba ayırmak mümkündür:

  • Fonksiyonel hastalıkları
  1. Hipertiroidi. Tiroid bezinin normalden fazla tiroid hormonu üretmesini ifade eder. Tiroid bezi aşırı aktiftir. Hipotiroidi. tiroid bezinin vücudun normal çalışmasını sağlamak için yeterli tiroid hormonu üretemediği anlamına gelir. Tiroid normalden daha az çalışmaktadır.
  • Yapısal hastalıkları
  1. Guatr: Guatr terimi basitçe tiroid bezinin anormal büyümesini ifade eder. Guatr varlığı mutlaka tiroid bezinin foksiyonunun bozuk olduğu anlamına gelmez. Büyümüş tiroid bezi fazla hormon salgılayabildiği gibi (hipertiroidi), daha az hormon (hipotiroidi) veya doğru miktarda hormon (ötiroidi) salgılayabilir. Büyümüş tiroid bezi içinde nodül de varsa nodüler guatr terimi kullanılır.
  2. Tiroid nodülü: Tiroid bezi içinde kitle oluşturacak şekilde tiroid hücrelerinin anormal büyümesini ifade eder. Tek ya da çok sayıda olabilir. Tiroid nodüllerinin büyük çoğunluğu iyi huylu (kanserli olmayan) olmasına rağmen, küçük bir kısmı tiroid kanseri içerir. Tiroid kanserini en erken aşamada teşhis ve tedavi etmek için çoğu tiroid nodülünün bir tür değerlendirmeye ihtiyacı vardır.
  1. Tiroiditler: Tiroid bezinin iltihabi hastalıklarıdır.
  2. Tiroid kanseri. Bazı tiroid nodüllerini kanserli hücreler oluşturur. Tiroid kanseri diğer kanserlere kıyasla nispeten nadirdir. Kanser ismi ürkütücü olsa da, papiller ve foliküler tiroid kanserli hastaların çoğu için prognoz genellikle mükemmeldir.

tiroid-nodulu

tiroid-hastaliklari

Kaynakça:

Farling, P. A. (2000). Thyroid disease. British Journal of Anaesthesia, 85(1), 15-28.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

iyi-diferansiye-tiroid-kanserleri
İyi Diferansiye Tiroid Kanserleri

Tiroid kanseri sıklıkla tiroid bezi içinde bir yumru veya nodül olarak ortaya çıkar v…

Devamını Oku
hiperparatiroidi
Hiperparatiroidi

Hiperparatiroidi paratiroid bezlerinin çok fazla paratiroid üretmesi durumudur. Parat…

Devamını Oku