Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi ameliyatı; safra kanalının tıkanması, safra kesesi iltihabı, safra taşları gibi durumların yarattığı sorunları ortadan kaldırmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safrayı depolayan ve sindirim sürecinde yardımcı olan küçük bir organdır. Genellikle laparoskopik cerrahi yöntemi tercih edilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Safra kesesi ameliyatı, kolesistektomi adı da verilen ve safra kesesinin cerrahi işlemle alındığı bir operasyondur. Hastanın durumuna göre kolesistektominin yöntemleri, açık veya kapalı ameliyat seçeneği belirlenmektedir. Genellikle laparoskopik denilen kapalı ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Safra kesesi ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

 

safra-kesesi-ameliyati-nasil-yapilir

 

Kapalı (Laparoskopik) Safra Kesesi Ameliyatı

Laparoskopik yöntem bu cerrahi operasyon için daha sık tercih edilen ve daha avantajlı olan yöntemdir. Karından açılacak 2-3 küçük kesi ile laparoskopi cihazları vücuda sokulmaktadır. Öncelikle karın içerisinde daha rahat hareket edilebilmesi için karbondioksit gazı ile karın içi şişirilmektedir. Kesilerden birinden ışık ve kamera girmektedir, ameliyat boyunca bu kamera ile doktor bir ekrandan karın içerisini detaylı görmektedir. Diğer kesiden ise cerrahi aletler girmekte ve ameliyat bu şekilde gerçekleşmektedir. Safra kesesi cerrahi aletler ile kesilerek çıkartılmaktadır. Eğer kese büyükse parçalanarak çıkartılabilmektedir. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatın iyileşme süreci daha kolaydır. Ortalama 2 hafta gibi bir iyileşme süresi vardır.

Açık Safra Kesesi Ameliyatı

Açık safra kesesi ameliyatı, bazı hastalarda laparoskopik yöntemin uygulanamadığı durumlarda tercih edilmektedir. Açık ameliyat ile karnın sağ üst bölümünden safra kesesinin olduğu yerden en az 10 santimlik bir kesi yapılmaktadır. Buradan ulaşılan safra kesesi kesilerek çıkartılmaktadır. Ameliyat 1-2 saat içerisinde tamamlanmakta ve kesi dikilmektedir. Ameliyat sırasında sıvıları kontrol edebilmek için drenaj takılabilmektedir. Açık safra kesesi ameliyatı sonrası 5-6 gün hastanede yatış gerekir. Ameliyat sonrası da 6-8 hafta sürede iyileşme sağlanabilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?

Safra kesesi ameliyatını gerektiren durumlar özellikle safra taşından dolayı oluşan ciddi sorunlardır. Safra taşı oluşunca safra sıvısının yapısı bozulmakta ve tıkanarak iltihap oluşabilmektedir. Safra kesesinde oluşan tümörler de safra sıvısının birikmesine neden olarak ameliyatı gerektirmektedir. Safra kanalı tıkanması, safra taşı ve tıkanıklık ile iltihaba (kolesist) yol açabilmektedir. Safra kanalı yapışıp bükülebilir. Başka hastalıklar ve enfeksiyonlar da safra kesesinde hasara sebebiyet vererek safra kesesinin alınmasına yol açabilir.

Bu hastalıklar ve durumlar kişinin şiddetli ağrılar yaşamasına, mide bulantısı ve yüksek ateşlere, kusma ve kola vuran ağrılara neden olabilmektedir.

 

safra-kesesi-ameliyati-sonrasi

 

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Safra kesesi ameliyatından sonra hasta bir gün hastanede müşahede altında kalmalıdır, sonrasında taburcu edilebilmektedir. Ameliyat sonrası hasta bir hafta ila on gün arasında iyileşmekte ve günlük hayata dönebilmektedir. Kişinin vücudunda safra kesesinin olmayışı, vücudun işleyişi açısından olumsuz bir etki göstermemektedir. Ameliyat sonrası şişkinlik, ağrı, halsizlik, ishal, karın ve omuza doğru yayılan ağrı görülebilmektedir. Bu süreçte doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalı ve öneriler uygulanmalıdır. Beslenme düzeninde değişikliğe gidildiğinde ishal belirtisi geçecektir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Safra kesesi ameliyatı olduktan sonra beslenmeye ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir. Ameliyattan hemen sonraki birkaç saat sadece sıvı tüketilmelidir. Operasyondan bir gün sonra katı besinlere geçilebilmektedir. Gaz oluşumunun önüne geçebilmek için baharatlı ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Lifli gıdaların tüketimi artırılarak sindirim rahatlatılmalıdır. Hazır gıdalardan, fast food ve asitli içeceklerden, kahveden uzak durulmalıdır. Ameliyat sonrası oluşturulan bu beslenme sürecine ameliyattan bir süre sonra da devam edilmelidir. En az 1-1,5 ay boyunca beslenme düzeni bu şekilde devam etmelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Safra kesesi ameliyatı ne kadar sürer?

Safra kesesi ameliyatı açık yöntemle yapıldığında 1-2 saat sürebilir, kapalı yöntemle 45 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.

Safra kesesi ameliyatı riskli mi?

Safra kesesi ameliyatının diğer birçok cerrahi işlem gibi riskleri bulunmaktadır. Ancak tecrübeli cerrahlar tarafından yapılan ameliyatlar sorunsuz geçmektedir.

Safra kesesi ameliyatı ağrılı mı?

Safra kesesi ameliyatı sonrasında sırtta bir ağrı görülebilir. Normal olan bu ağrı birkaç gün sonra geçecektir.

Safra kesesi olmayan insanlar ne gibi sorunlar yaşar?

Vücutta sindirim sisteminde etkili olan safra kesesi ameliyat ile alındıktan sonra beslenme düzeninin kurulması oldukça önemlidir. Ameliyat olan kişi yağları sindirmekte zorlanmaktadır. Yağlı yiyecekler, kızartmalar, tereyağı gibi besinler sindirilmekte zorlanır bu nedenle bunların tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Safra kesesi alındıktan sonra safra nereye akar?

Safra kesesi ameliyatından sonra safra sıvısı, karaciğer içindeki safra yolları ve koledok denen bölüm genişler ve buradan ince bağırsağa doğru geçişi sağlanır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

safra-nedir-ve-ne-ise-yarar
Safra Nedir?

Safra, kolesterol, bilirubin, safra tuzları ve lesitinden oluşan karaciğerde üretilen…

Devamını Oku
safra-kesesi-kanseri
Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi kanseri, kötü huylu hücrelerin büyümesiyle oluşur. Belirtileri ilk aşama…

Devamını Oku