Normal Meme Yapısı

Meme, göğüs ön duvarında 2 ile 6. kaburga kemiği arasında, iç kısımda “iman tahtası” olarak da bilinen sternum, dış kısımda ön koltuk altı çizgisi arasında yer alan, aksillaya doğru uzantısı olan, kendini çevreleyen deri ile alttaki göğüs kası (pektoralis majör) arasında bulunan modifiye bir apokrin ter bezidir. Memenin temel görevi doğuran kadınlarda süt üretmektir. Ayrıca ikincil cinsiyet karakterlerinden biri olup, kadın beden imajının önemli bir parçasıdır.

Meme dokusunun en küçük birimi lobül, emzirme dönemindeki memede, süt üreten bezler ve bunların boşaldığı küçük süt kanallarından (terminal duktuslar) oluşur. Küçük süt kanalları birleşerek ve genişleyerek meme başına doğru dökülür. Bu yapıların arasında kas ve destek dokuları, yağ dokusu, sinirler, kan ve lenf damarları da bulunur. Lobüller bir araya gelerek lob adı verilen bölümleri oluştururlar. Her memede 15-20 adet lob denilen ve “üzüm salkımına” benzeyen bölüm vardır. Bunların boşaldığı süt kanalları meme başına doğru birleşerek daha geniş süt kanallarını oluşturur ve memenin tam ortasında areola denilen koyu renkli bölgede meme başına açılırlar.

Memenin büyümesi, gelişmesi ve fonksiyon görmesi büyüme faktörleri, östrojen, progesteron, prolaktin, oksitosin, kortikosteroidler, tiroid hormonları ve büyüme hormonu tarafından sağlanır. Meme üzerine etkili esas hormonlar östrojen, progesteron ve prolaktin olmasına karşın diğer hormonlar ve büyüme faktörleri de önemlidir.

 

normal-meme-yapisi

 

Kadınlarda ergenlik döneminde memeler hormonal etkiyle büyümeye başlar. Ancak memenin tam gelişimi doğum ile gerçekleşir.

Kadınlarda ergenlik, adet, gebelik, laktasyon ve menopoz dönemlerinde memede ciddi fizyolojik değişiklikler olur.

Her adet döneminde memelerin olası bir hamileliğe hazırlanması için süt bezleri aktif hale geçerler, süt kanalları genişler, memede su tutulumu artar, meme dokusu  şişer ve hassaslaşır. Kadınlarda adet öncesi dönemde memelerde gelişen gerginlik, ağrı ve hassasiyetin nedeni bu durumdur. Hamilelik gerçekleşmezse periyodun sonuna doğru hormon değerlerinin normale dönmesi ile süt bezleri yeniden aktif olmayan hale dönerler. Hamilelik gerçekleşirse artan hormonlara bağlı süt kanallarının ve süt bezlerinin gelişmesi sonucu memede büyüme, gerginlik artışı ağrı, yanma gibi yakınmalar olur. Gebeliğin 5 veya 6. ayından itibaren memeler süt üretecek kapasiteye ulaşır. Doğum gerçekleştiğinde hormon düzeyleri düşer, prolaktin ve oksitosin aktifleşir, meme dokusu süt üretmeye ve salgılamaya başlar.

Menopoz döneminde ise östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesindeki azalmaya bağlı süt bezlerinde gerileme olur, bağ ve destek dokusunda su miktarı azalır, yağ dokusu artarken fibröz doku azalır, meme boyut olarak büyürken esnekliği kaybolur ve memede sarkma görülebilir.

Memede Kitle hakkında bilgi almak için tıklayın.

Sağlıklı meme nasıl görünür?

Sağlıklı meme iki kol serbest şekilde yanlarda ve omuzlar dik şekilde dururken yapılan kendi kendine muayene ile gözlemlenebilir. Memelerin tam olarak birbirinin aynı olmasına gerek yoktur ve simetri problemleri normaldir.

Meme sert mi yumuşak mı?

Meme yumuşaklığı yaş ilerledikçe, emzirme ve gebelik dönemlerinde artar. Sıkılık kaybı görülebilir.

Memenin kahverengi kısmında kabarcıklar neden olur?

Çoğu zaman zararsız olan bu durumun sebebi araştırılmalıdır. Memenin koyu renk bölümündeki kabarcıklar süt kanallarında tıkanıklık olduğuna ya da enfeksiyona işaret ediyor olabilir.

Süt bezleri elle hissedilir mi?

Süt bezleri ve memedeki kitle dokuları regl dönemine yakın olan günlerde elle hissedilebilir. Kendi kendine meme muayenesi regl bittikten sonra yapılmalıdır.

Meme için hangi doktora gidilir?

Meme için genel cerrahi uzmanına gidilebilir, bu uzmanın meme alanında tecrübeli olması önemlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri-nasil-teshis-edilir
Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Meme kanseri, klinik meme muayenesi, mamografi, ultrason ve biyopsi gibi yöntemlerin …

Devamını Oku
meme-kanseri-tedavisi-ankara
Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri tedavisi planı kanserin tipine, büyüklüğüne, evresi ve derecesine, kanse…

Devamını Oku