Meme muayenesi önemlidir. Memede ağrı olması, meme başı akıntısı yaşanması ya da memede kitle hissedilmesi sonucunda meme muayenesi gerekir. Kadınların kendi kendilerini muayene etmesi önem taşır. Kendi kendine meme muayenesi sırasında ele kitle gelmesi durumunda mutlaka doktora danışılmalıdır.
İçindekiler
Meme Muayenesi Nedir?
Meme muayenesi aşamalardan oluşur. Kişi kendi kendini muayene ederken bir elini havaya kaldırmalı ve öteki eliyle havaya kaldırdığı elin tarafındaki memeyi incelemelidir. Memenin herhangi bir bölümünde ele gelen bir kitle varsa ya da sızı hissedilirse doktora başvurulur. Doktor hastanın hikayesini dinledikten sonra muayeneye geçer. Mamografi ve ultrasonografi gibi görüntüleme teknikleri kullanılır. Meme muayenesi sayesinde kanser tespit edilebilir. Her kitle kötü huylu değildir. Kitleler iyi huylu da olabilir. Ayrıca meme kanserinde erken teşhis önemli olduğu için meme muayenesi mutlaka yapılması gereken önemli bir yöntemdir.
Meme Muayenesinin Önemi
Meme muayenesi sayesinde memede tümör olup olmadığı tespit edilir. 20 yaşından sonra her ay kişinin kendi memesini kontrol etmesi gerekir. Ele gelen kitle hissedilmesi halinde doktora başvurarak kitlenin ne olduğu anlaşılır. Her ele gelen kitle tümör olmasa da kesin teşhis için doktor kontrolünden geçmek önem taşır. Kadınlar kendi kendine meme muayenesi sayesinde erken teşhis alabilir. Meme kanserinde erken teşhis sayesinde tedavi süresi hem daha kısa sürebilir hem de yayılım sağlanmadan tespit edildiği için memenin alınmasının önüne geçilebilir.
Klinik Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Klinik meme muayenesinde öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Hasta; meme başı akıntısı, memede ağrı ya da memede ele gelen kitle hissedilmesi gibi durumları doktoruna bildirir. Hastanın belden yukarısındaki kıyafetlerini çıkarması istenilir. Sonrasında kontrole başlanır. Hastanın kolları doğal halinde yanlarda olur. Memelerin biçimine ve büyüklüğüne bakılır. Memeler genelde eşit büyüklüktedir ancak bazı kişilerde asimetrik olabilir. Bu durum daima kötü bir durumun habercisi değildir. Böyle bir durum varsa hastaya meme büyümesinin ilk evrelerinden beri bu şekilde olup olmadığı sorulur. Eğer son zamanlarda oluşan bir asimetriyse neden olduğu araştırılır. Meme biçimindeki sonradan oluşan değişimlerin araştırılması gerekir. Bazı yüzeysel yerleşimli tümörler meme biçiminde değişikliğe neden olduğu için meme biçimindeki değişiklikler göz ardı edilmemelidir. Meme derisi ve meme başı incelenir. Meme başları genelde simetrik ve dışa bakar bir şekildedir. Meme başının içe çekilmesi önemli bir bulgudur. Ayrıca paget hastalığından dolayı meme başında ülser ve pullanmalar oluşabilir.
Kollar doğal halindeyken yapılan kontrolden sonra hastanın kollarının yukarı ve yana kaldırılması istenir. Bu sayede memenin alt çizgisi incelenebilir. Hastanın ellerinin kalçasına konması ve öne doğru sıkıştırması istenir. Bu sayede de kas tutulması anlaşılır. Sonraki aşamada hasta oturur halde sabit durur. Sağ ve sol koltuk altı elle muayene edilir. Sağ koltuk altı kontrol edilirken hastanın sağ eli muayene eden doktorun elinin üstüne konulur. Sol ele geçince tam tersi pozisyon alınır. Bu sayede doktor derin muayene gerçekleştirebilir. Böylece lenf bezleri muayene edilmiş olur. Sonraki adımda meme dokusu iki el arasında sıkıştırılır ve kitle hissediliyor mu diye bakılır.
Oturarak muayenenin bitiminden sonra yatarak muayeneye geçilir. Hasta sırt üstü uzanır. Sağ meme kontrol edilecekse sağ el, sol el kontrol edilecekse sol el başın üstüne konulur. Bu sayede tüm meme incelenir. Doktor 3 parmağıyla 3 ayrı şekilde baskı uygular. Bu aşamadan sonra meme muayenesi tamamlanmış olur.
Meme Kanserinde Tanı Ve Tetkikler
Meme kanseri tanısı için bazı tetkikler gerekir. Mamografi, Tomosentez ve MR gibi yöntemler tetkik için kullanılır.
Mamografi; X-ışını verilerek çekilen meme filmine denir. Meme kanserinin erken teşhisi için sıkça kullanılan bir yöntemdir. Herhangi bir şikayet olmadan da mamografi çekilebilir. Verilen ışın dozları küçük olduğundan zararlı bir uygulama değildir. Mamografi sayesinde 0,5 cm altındaki kitleler tespit edilebilmektedir.
Tomosentez; meme dokusunun üç boyutlu olarak taranmasıdır. Bu yöntem sayesinde farklı açılardan birçok görüntü elde edilebilir.
MR; özel meme coilleri kullanılarak memenin incelemesi sağlanabilir. Bu yöntemde hastaya kontrast madde damardan verilir ve daha iyi görünümün sağlanması amaçlanır. Bu yöntem genelde mamografi ya da ultrasonografide şüpheli bir şey görülmesi durumunda ya da ailesinde kanser öyküsü bulunan kişilere yapılır.