Meme Biyopsisi

Meme biyopsisi meme yapısındaki normal dışı durumları incelemek amacıyla uygulanabilen tetkiklerden biridir. Yapılan bu işlem sonucunda kişide var olan sağlık sorunu tespit edilebilir.

Meme Biyopsisi Nedir?

Meme biyopsisi ile meme kanseri ve benzeri hastalıkların varlığı araştırılabilir. Bu işlem ile meme dokusundan bir parça alınır ve alınan bu doku incelenir. Rutin şekilde yapılması gereken meme muayenesinde, mamografi ya da ultrason görüntülemesinde normal dışı bir durum ile karşılaşıldığı takdirde doktor meme biyopsisi isteyebilir. Şüpheli durumların değerlendirilebilmesi için yapılan biyopsi uygulamasının farklı yöntemlerle uygulanabilir. İşlem oldukça kısa sürelidir ve yaklaşık yarım saat içerisinde tamamlanabilir. Biyopsi sonrasında bölgede karıncalanma, morluk, kızarıklık gibi yan etkiler görülebilir. Bu yan etkilerin görülmesi normaldir ve kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Sonuçların çıkması ise biyopsinin yapıldığı merkeze göre değişkenlik göstermektedir.

 

meme-biyopsisi-nasil-yapilir

 

Memede Biyopsi Çeşitleri

Meme biyopsisi uygulama biçimi parça alınacak şüpheli alanın konumuna göre, boyutuna ve yapısına göre belirlenir. Meme biyopsisinin temelde iğneli biyopsi ve cerrahi biyopsi olarak 2 farklı çeşidi vardır. İnce iğne ile meme biyopsisi genellikle içi sıvı dolu olan yumrulara kullanabilir. Kalın iğne ile uygulanan biyopsi ise şüpheli bölgeden daha kalın bir doku alınmak istendiğinde tercih edilmektedir. Bu işlemler için lokal anestezi yeterli görülmektedir ve işlem sırasında iğnenin doğru şekilde ilerlemesi için ultrason ile görüntüleme yapılır. Cerrahi biyopsi işleminde ise normal dışı görülen şüpheli dokunun alınması için bir kesi açılır. Dokunun tamamı ya da bir kısmı alınabilir. Yumru dokusu muayenede hissedilmiyorsa ancak mamogramla ya da ultrasonla görüntülenebiliyorsa bir tel yardımı ile cerrahi biyopsi işlemi gerçekleştirilebilir. Cerrahi biyopsi işleminde çoğunlukla genel anesteziden yararlanılmaktadır.

Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Meme biyopsisi için öncelikle şüpheli dokuya uygun olan biyopsi çeşidi belirlenir. Kişiye uygulanacak biyopsi cerrahi biyopsi ise kişinin anesteziye uygunluğu araştırılır. İğne ile uygulanan biyopsi tercih edilecekse lokal anestezi kullanılarak kişinin ağrı hissetmesi engellenebilir. İşlem öncesinde ultrason ve MR tetkikleri istenebilir. İşlem tamamlandıktan sonra alınan doku örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir ve kişi bir süre istirahat ettikten sonra günlük yaşamına dönebilir.

 

meme-biyopsisi-neden-yapilir

 

Meme Biyopsisi Neden Yapılır?

Meme biyopsisi memede görülen şüpheli dokunun kanserli olup olmadığını anlamak için uygulanır. Memede görülen çukurluk, kanlı akıntı, kabuklanma ve benzeri durumlarda da kişinin yaşadığı sağlık probleminin tespit edilmesi için meme biyopsisi istenebilir. Biyopsi ileri bir tetkiktir ve kişide görülebilecek meme kanseri ve benzeri sağlık sorununun ne olduğuna dair net bir teşhis konulmasını sağlayabilen tanısal bir yöntemdir.

Meme Biyopsisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme biyopsisi sonrasında kişinin yaşadığı sağlık probleminin tanısı konur ve tedavi süreci başlar. Biyopsi sonrasında genellikle yoğun bir yan etki ya da ağrı görülmez ancak birkaç gün süresince kanama, morarma, şişlik, ve benzeri yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler çok yoğunsa ve 1-2 günden daha uzun sürdüyse doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Ardından tanısı konulan hastalığın tedavisi başlar ve uygun tedavi seçeneği ile ilgili doktor hastaya bilgi verir. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak bu süreçte tavsiye edilenler arasındadır.

Meme Biyopsisi Sonrası Ağrı

Meme biyopsisi sonrasında kişi hafif ağrı hissedebilir ve bu ağrının düzeyi kişiden kişiye göre değişebilir ancak bu durumun normal olduğu bilinmelidir. Yaklaşık yarım gün kadar sürmesi beklenen bu ağrılar ağrı kesici ile giderilebilir ancak daha uzun süre süren yoğun ağrılarda doktora başvurulmalıdır.

Meme biyopsisi acıyor mu?

Meme biyopsisi sırasında kişiye lokal anestezi uygulandığı için hasta bir ağrı hissetmeyecektir. Biyopsi sonrasında bir ağrı görülürse doktorunuza danışabilirsiniz.

Biyopsi kesin sonuç verir mi?

Biyopsi pek çok hastalık için en net olan tanı koyma yöntemidir ve başarılı bir tetkiktir.

Meme biyopsiden kaç gün sonra banyo yapılır?

Meme biyopsi işlemi yapıldıktan sonra ertesi gün banyo yapılabilmektedir.

Meme biyopsi sonucu ne zaman çıkar?

Meme biyopsisi ile alınan doku patoloji laboratuvarında incelenir, sonuçlar 1-2 gün içerisinde çıkabilmektedir.

Meme biyopsisi kaç dakika sürer?

Meme biyopsisi ortalama 10-15 dakika kadar sürebilir ve hastanın durumuna göre uygun olacak anestezi türü tercih edilir. Genellikle lokal anestezi uygulanmaktadır. Hastanın kaygı düzeyi yüksek ise hastanın onayı doğrultusunda sedasyon verilebilmektedir.

Biyopsi sonrası yatış yapılır mı?

Meme biyopsisi eğer lokal anestezi ile yapılmışsa, hastanın gözlem altında kalmasına gerek duyulmadan eve taburcu edilebilmektedir. Sedasyon uygulamasında birkaç saat gözlem altında tutulabilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

meme-kanseri-tedavisi-ankara
Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri tedavisi planı kanserin tipine, büyüklüğüne, evresi ve derecesine, kanse…

Devamını Oku
normal-meme-yapisi
Normal Meme Yapısı

Meme, göğüs ön duvarında 2 ile 6. kaburga kemiği arasında, iç kısımda “iman tahtası” …

Devamını Oku