Kasık fıtığı; bağırsakların bir bölümünün ya da karındaki iç organlardan birinin, kasık bölgesinde bulunan karın zarını geçerek, deri altına doğru çıkması durumudur. Kasık fıtığı sık karşılaşılan bir sağlık problemidir. Erkekler anatomik özellikleri nedeniyle kasık fıtığına kadınlardan daha fazla eğilimlidirler.
İçindekiler
Kasık Fıtığı Nedir?
Fıtık, yenidoğan bebeklerden yaşlı bireylere kadar her yaş grubunda ve cinsiyet grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Fıtığın ortaya çıktığı bölgeler genellikle karın duvarında zayıflık olan yerlerdir. Kasık fıtığında karın içi organlarından biri, genellikle bağırsakların bir bölümü, kasık bölgesindeki karın zarı duvarının zayıf bir noktasından dışarı doğru cilt altına çıkar.
İlk evrelerde kişi ayakta dururken, hapşırırken, öksürürken, ıkınma sırasında ve zorlanma olurken karın içi basıncın artmasıyla kasık bölgesinde belirgin hale gelen fıtık, kişi yattığında kaybolur. Fakat tedavi edilmediğinde fıtık büyüyerek şişlik artar. Diyet düzeni, spor veya ilaç tedavisiyle zamanla kendiliğinden geçmez.
Kasık Fıtığı Belirtileri
Bazı vakalarda kişide herhangi bir rahatsızlık görülmez. Bazen doktor kontrolünde fark edilene kadar kasık fıtığı anlaşılmayabilir. Genellikle kasıkta şişlik meydana gelir. Bu şişlik ayakta durma esnasında, ıkınırken veya öksürme esnasında daha belirgin hale gelir. Sırt üstü yatıldığında çoğunlukla şişlik ve ağrı kaybolur. Şişkinlik olan bölgede bazen yanma, bastırıldığında hava hissi ve ağrı olabilir. Kasıkta basınç hissi, ağır bir şey kaldırırken acı hissi ve yanma olabilir. Daha nadir durumlarda ise fıtığın testis torbasına inmesi sonucu testis torbasında şişme görülebilir. Kasık fıtığında başlıca belirtiler kasık bölgesinde elle hissedilen şişlik ve kasık bölgesinde hissedilen ağrıdır.
Kasık Fıtığı Nedenleri
Birkaç potansiyel risk unsuru, bir kişide kasık fıtığı geliştirme olasılığını artırabilir. Kasık fıtığına yol açabilecek olası bir risk unsuru, karın duvarındaki zayıflıktır. Zayıf noktaya uygulanan baskı, kasık fıtığının oluşmasına yol açabilir.
Diğer kasık fıtığı risk faktörleri şunlardır:
- Genetik yatkınlık
- Hamilelik
- Kistik fibrozis
- Önceden kasık fıtığı geçirmiş olmak
- Kronik kabızlık
- Erken doğum
- Erkek olmak
- Obezite veya aşırı kilo
- Kronik öksürük
Kasık Fıtığı Tedavisi
Kasık fıtığı ilaçla tedavi edilebilecek bir problem değildir ve ameliyat ile çözüm sağlanabilir. Ameliyat sırasında yapılan işlem fıtıklaşan organların ve fıtık kesesinin olması gereken karın içi boşluğuna yeniden yerleştirilmesidir. Kasık fıtığı ameliyatı ile karın duvarındaki zayıflık giderilir ve yeniden fıtık oluşmaması için gerekli onarımlar yapılır. Geleneksel yöntemde fıtık alanındaki sağlam dokular yırtık giderilecek şekilde dikilerek uygulanırdı. Ancak sentetik yama dokularının geliştirilmesi ile birlikte mesh greft olarak adlandırılaran bu yamalarla onarım açık veya kapalı (laparoskopik) olarak gerçekleştirilir. Bu yamaların kullanılamayacağı bazı vakalarda hala geleneksel yöntem kullanılabilmektedir. Kullanılan iki yöntemin de artıları ve eksileri bulunmaktadır ve hasta için en uygun olacak ameliyat seçeneğine doktor karar verebilir. Ameliyat yöntemi seçilirken kişinin genel sağlık durumu, fıtığın boyutu ve görülme biçimi gibi farklı faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.
Kasık Fıtığı Kimlerde Görülür?
Kasık fıtığı hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen bir sağlık sorunudur ancak erkeklerde kadınlara kıyasla 7 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca vücudun sağ tarafında sol tarafa kıyasla kasık fıtığı görülme riski daha fazladır. Yaşı ilerleyen erkeklerde kasık fıtığı oldukça sık görülür. 70 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde ellisinde kasık fıtığı görülmektedir.
Kasık fıtığı risk grupları arasında şu kişiler sıralanabilir:
- Bağ dokusunda bozukluk görülen kişiler
- Fazla kilolu kişiler
- Karın içerisinde sıvı toplanması sorunu görülenler
- Kronik öksürüğü olan kişiler
- Kronik kabızlık sorunu yaşayan kişiler
- Ağır işlerde çalışan kişiler
- Ağırlık kaldırma gibi spor dalları ile ilgilenen kişiler
Kasık fıtığı ne zaman tehlikeli olur?
Kasık fıtığı tedavisi yapılmadığında fıtık boğulması durumu meydana gelebilir. Bu durum acil tıbbi işlem gerektirdiği için kasık fıtığı tedavisi ertelenmemelidir.
Kasık fıtığı ciddi midir?
Kasık fıtığı ilk başta ciddi veya tehlikeli bir sorunmuş gibi görünmese de zaman ilerledikçe komplikasyonlar gelişebilir ve fıtık sıkışabilir. Bunların önüne geçmek için erken dönemde ameliyat olunmalıdır.
Kasık fıtığının ağrısı nereye vurur?
Kasık bölgesinde başlayan ağrı, karın ve bel bölgelerinde de hissedilmektedir. Erkek hastalarda ise testislere kadar uzanabilir.
Kasık fıtığı en çok kimlerde görülür?
Kasık fıtığı erkeklerde daha çok görülmektedir. Yaşlılık, prostat büyümesi, obezite, kronik öksürük gibi birçok farklı faktöre dayalı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Kasık fıtığı ameliyatı zor mu?
Kasık fıtığının durumuna bağlı olarak kapalı veya açık yöntemle yapılan ameliyatlar, aslında kolay vakalardır. Ancak fıtık büyümüş veya tedavisine geç kalınmış olduğunda riskler artmaktadır.