Kadınlarda meme ağrısı doktora yapılan başvuruların en sık görülen sebeplerinden biridir. Meme ağrısı farklı sebeplerden kaynaklanabilir ve nedeni araştırılmalıdır. Ağrı hızlı şekilde tedavi edilebilecek bir problemden de, ciddi bir rahatsızlıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden meme ağrısı yaşandığında doktora başvurmak ve sebebinin tespit edilmesi kişinin sağlığı için büyük önem taşır.
Meme Ağrısı (Mastalji) Nedir?
Meme ağrısı kadınların sık karşılaştıkları bir problemdir ve neredeyse her kadın hayatının herhangi bir döneminde meme ağrısı yaşar ve ağrı hissinin meme kanseri ile ilgili olabileceğinden endişe edebilir. Ancak memede kitle, meme ucunda akıntı, büyüme ve deride kalınlaşma gibi durumlar yokken ağrının tek başına meme kanseri belirtisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Meme ağrısının pek çok sebebi olabilir ve nedeninin anlaşılması için çeşitli tetkiklerin yapılması gerekir. Bazı ağrılar gelip geçici olabilir ve bir sebebe bağlı olmayabilir. Ancak kişi tekrarlayan ve rahatsızlık veren bir meme ağrısı yaşıyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır. En doğru bilgiyi doktor verebilir.
Meme Ağrısı Çeşitleri
Meme ağrısı çeşitlerini iki başlık altında incelemek mümkündür. Meme ağrısı çeşitlerinden biri döngüsel meme ağrıları bir diğeri ise döngüsel olmayan meme ağrılarıdır. Döngüsel meme ağrısı yani cyclic mastalji olarak isimlendirilen ağrılar üreme çağındaki kadınlarda adet döngüsünün sonlarında, reglden 1 hafta kadar önce görülür ve memeler bu dönemde şişkin, ağrılı ve hassas olabilirler. Bu durum genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Döngüsel olmayan meme ağrıları (noncyclic mastalji) ise adet döngüsünden bağımsız şekilde görülen yaygın şekilde hissedilen ağrıdır. Memede görülen keskin ağrı, yanma ve hassasiyet ile karakterize edilen bu durum menopoz sonrasında daha sık görülür. Pek çok sebebi olabileceğinden araştırılmalıdır.
Meme Ağrısı Sebepleri
Mastalji olarak da isimlendirilen meme ağrısı, adet öncesi sendromdan, yanlış beslenmeden, fibrokistik hastalıklardan, kas ve iskelet sistemi sorunlarından ve kanser sebebiyle görülebilen bir durumdur. Ayrıca gebelik dönemi gibi dönemlerde de meme ağrısı görülebilir. Meme ağrısı hormonal dengesizlikten de kaynaklanabilir, yaşanan travmalar ve kişinin kullandığı ilaçlar sebebiyle de meme ağrısı görülebilir. Döngüsel olmayan meme ağrısı sebepleri arasında şunlar sıralanabilir:
- Meme kistleri
- İyi huylu meme tümörleri
- Doğum kontrol hapları
- Kıkırdak iltihaplanması
- Meme kanseri
- PMS dönemi
- Süt kanallarında tıkanıklık
- Gebelik
- Hormon tedavileri
- Enfeksiyon
- Stres
- Antidepresan kullanımı
Kadınlarda Meme Ağrısı Tedavisi
Kadınlarda görülen meme ağrısının tedavisi şikayetin kaynağının tespit edilmesi ile başlar. Hekim gerekli tetkikleri ister ve fiziki muayeneyi tamamlar. Ardından tetkik sonuçlarını inceleyerek tedaviyi planlar. Hormon düzensizliği olan kişilerde ilaç tedavisi uygulanabilir. Ciddi fibrokistik vakalarda ise aspirasyon yöntemi ile iyi huylu kistin içi boşaltılabilir. Ya da cerrahi operasyonla tedavi uygulanabilir. Ağrı emzirme problemlerinden kaynaklanıyorsa ilaç ve merhem tedavisi uygulanabilir. Meme kanseri vakalarında ise daha kapsamlı ve uzun süreli bir tedavi planı oluşturulabilir.
Meme Ağrısı İçin Yararlı Olabilecek Öneriler Nelerdir?
Meme ağrısı için yapılması gereken ilk şey doktora gitmek ve ağrının sebebini araştırmak olmalıdır. Bunun dışında uygulanabilecek yöntemler ise şöyle sıralanabilir:
- Kafein içeren kola, kahve ve çay gibi içecekler içilmemelidir.
- Çok yağlı gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Meme boyutuna uyumlu rahat bir sütyen tercih edilmeldiir.
- Ağrılı dönemlerde doktora danışarak soğuk ya da sıcak kompres uyuglanabilir.
- E vitamini takviyesi alınabilir.
Bitkisel tedavilere ve çeşitli önerilere doktora danışılarak önem verilebilir ancak asıl tedavinin meme cerrahisi alanında uzmanlaşmış bir doktor tarafından uygulanabileceği unutulmamalıdır. Bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.