Granülomatöz Mastit

Granülomatöz mastit memenin nadir görülen, nedeni bilinmeyen, kronik inflamatuar bir hastalığıdır. “İdiyopatik granülomatöz mastit” (idiyopatik granülomatöz lobüler mastit) ve tüberküloz, sarkoidoz gibi granülomatöz hastalıklara bağlı olarak gelişen “granülomatöz mastit” olarak ikiye ayrılarak incelenebilir.

Granülomatöz Mastit Nedir?

İdiyopatik granülomatöz mastit (İGM) kesin nedeni bilinmeyen, nadir görülen ve genç kadınlarda görülme eğilimi gösteren, belirli aralıklarla tekrarlayabilen, kronik (süreğen) meme hastalığıdır. Tipik olarak hastalar doğurganlık yaşında, gebelik ve emzirme öyküsü olan kadınlardır. Genellikle de hastalık gebelik sonrası ilk 5 yıl içinde ortaya çıkmaktadır.

Klinik özellikleri meme kanserinin klinik ve radyolojik özelliklerini taklit eden hassas bir kitle ile karakterizedir. Ancak İGM kansere yol açan bir hastalık değildir. Diğer olası semptomlar arasında meme başı çekilmesi, ağrı, üstteki deride iltihaplanma, meme başı akıntısı, genişlemiş lenf düğümleri, bazen “portakal kabuğu” görüntüsü bulunur. Kitleler veya oluşan apseler kendiliğinden drene olabilir, fistül (deriden dışa açılma) oluşumuna yol açabilir. Hastalar bir süre şiddetli semptomlar yaşayabilir, ancak daha sonra semptomlar tedavi olsun veya olmasın düzelir ve göğüsler neredeyse normale döner.

Tanı koymada mamografi ve meme ultrasonu yardımcı olsa da, kesin tanı görüntüleme eşliğinde yapılan kalın iğne biyopsisi ile doku örneği alınarak patolojik olarak konulur. Lobüllerde granülomatöz inflamasyonun mikroskopik inceleme ile saptanması ve memede granülomatöz inflamasyona neden olabilecek tüberküloz, sarkoidoz, Wegener granülomatozu, mantar infeksiyonları, yabancı cisim granülomu gibi diğer tüm nedenlerin dışlanması ile tanı konulabilir.

granulomatoz-mastit-nedir

granulomatoz-mastit

Granülomatöz Mastit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evrensel olarak kabul edilen kesin ve net bir tedavisi yoktur. Tütünden kaçınmak, kilo vermek ve diyabeti kontrol etmek yardımcı olabilir. Değişik tedavi seçenekleri kullanılabilir. Kendiliğinden gerileyebilen bir hastalık da olabildiği için “bekle-gör” yaklaşımı ile gözlemenin yeterli olduğunu, gerektiğinde semptomatik tedavi uygulanmasını önerenler de vardır. Ağrı olursa ilaç kullanılabilir, apse gelişirse drenaj ve antibiyotik tedavisi gerekebilir. En çok tercih edilen tedavi seçeneği steroid verilmesidir Steroidler sistemik, topikal ya da lezyon içine enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. Ancak steroid tedavisi ciddi yan etkilere yol açabilen, yakından takip edilmesi gereken tedavidir. Bunun dışında değişik bağışıklık baskılayıcı ilaçlar, hiperbarik oksijen tedavisi kullanılabilir. İGM tedavisinde cerrahi dışı tedaviler önceliklidir. Cerrahi tedavi alternatif olarak düşünülmelidir.

Granülomatöz Mastit Kansere Dönüşür mü?

Granülomatöz mastit, meme kanserinin klinik ve radyolojik özelliklerine benzeyebilir, ancak kansere yol açan bir hastalık değildir.

Granülomatöz Mastit Tekrarlar mı?

Granülomatöz mastit belirli aralıklarla tekrarlayabilen, kronik (süreğen) meme hastalığıdır.

Granülomatöz Mastit Tedavi Edilmezse Ne olur?

Kendiliğinden gerileyebilen bir hastalık da olabildiği için “bekle-gör” yaklaşımı tedavi verilmeyebilir. Ancak bu durumda bazı hastalarda tekrarlayan mastit atakları ve sonucunda memede ciddi şekil bozuklukları ortaya çıkabilir.

Mastit tedavisi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kaynakça:

Diesing, D., Axt-Fliedner, R., Hornung, D., Weiss, J. M., Diedrich, K., & Friedrich, M. (2004). Granulomatous mastitis. Archives of gynecology and obstetrics, 269, 233-236.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

mastit-tedavisi
Mastit Tedavisi

Mastit, meme dokusunun iltihaplanması sonucu ağrı, şişlik ve kızarıklığa neden olan b…

Devamını Oku
meme-basi-akintisi
Meme Başı Akıntısı

Meme başı akıntısı hamilelik ve emzirme dönemi dışında tek ya da iki taraflı ola…

Devamını Oku