Fibroadenom Ablasyonu

Fibroadenom ablasyonu, meme sağlığının korunması amacıyla gerçekleştirilen cerrahi dışı bir işlemdir. Kadınların sık karşılaştığı, meme dokusundaki iyi huylu kitleler olan fibroadenom zararsız bir durumdur. Ancak görünüm açısından rahatsız edici olabileceği için ve rahatsızlık, ağrı şikayetleri nedeniyle müdahale edilmesi gerekebilir. Fibroadenom ablasyonu, bu benign yani iyi huylu kitleleri tedavi etmek için kullanılan modern ve minimal invaziv bir yöntemdir.

Fibroadenom Nedir?

Fibroadenom, meme dokusu içerisinde gelişen iyi huylu kitledir. El ile dokunulduğunda hissedilebilen, hatta hareket edebilen bir kitledir. Farklı büyüklükte olabilen fibroadenom, iyi huylu meme tümörü olarak da tanımlanabilir. Kansere dönüşmeyen bir yapıdadır. Daha basit ve daha karmaşık olan türleri bulunabilir. Fiziksel muayenenin yanı sıra ultrason, mamografi gibi tanı yöntemleri kullanılarak teşhisi konulabilir. Genellikle bir zararı olmadığı için tedavi gerektirmeyebilir ancak bazı kişiler tedavi edilmesini ve kitlenin alınmasını isteyebilir ya da tedavi gerekli olabilir. Fibroadenom ablasyonu ile ameliyatsız tedavi mümkündür.

Fibroadenom Ablasyonu Nedir?

Fibroadenom ablasyonu, meme dokusunda oluşan iyi huylu kitlelerin tedavisinde kullanılan cerrahi dışı bir tedavi yöntemidir. Herhangi bir kesi, dikiş, meme dokusunu bozacak bir işlem gerektirmediği için oldukça avantajlıdır. Ultrason rehberliğinde, bir iğne kullanılarak memedeki kitleye doğrudan müdahale edilir. Bu sayede memedeki kitle ısı verilip tahrip edilerek kaybolur. Fibroadenom ablasyonu ile herhangi bir cerrahi müdahale olmadan kitle küçültülür veya ortadan kaldırılır.

Fibroadenom Ablasyonu Nasıl Yapılır?

Fibroadenom ablasyonu lokal anestezi altında gerçekleştirilen ve bir ultrason aracılığıyla ekrandan izlenerek yapılan bir işlemdir. Öncelikle fibroadenomun yeri tespit edilir. Memedeki işlemin yapılacağı bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hasta herhangi bir şey hissetmez. Ablasyon işleminde özel bir iğne kullanılmaktadır. Bu iğne, kistin olduğu bölgeye doğru hareket ettirilir. İğnenin ucundaki ısı kaynağı, bu kisti tahrip eder veya küçültür. İşlemden sonra görüntüleme yöntemi ile doktor, hastanın durumunu kontrol eder, kitledeki değişiklikleri değerlendirir.

fibroadenom-ablasyonu-nedir

fibroadenom-ablasyon-yontemleri

Fibroadenom Ablasyon Yöntemleri

Fibroadenom ablasyon uygulaması için birden fazla yöntem vardır. Radyofrekans, lazer, kriyoterapi yöntemler bulunmaktadır. Cerrahi olmayan bu ablasyon yöntemleri; doktorun uzmanlığına, kitlenin boyutuna, konumuna bağlı olarak tercih edilmektedir. Her hasta için farklı yöntem gerekli görülebilir.

Radyofrekans Ablasyon: Özel bir iğne veya elektrot kullanılarak radyofrekans dalgaları ile ısı verilir. Isı sayesinde istenmeyen doku tahrip edilir.

Lazer Ablasyon: Lazer ışınları kullanılarak fibroadenom dokusu tahrip edilir. Lazerin enerjisi kitle içerisindeki hücreleri yakar ve kitle bu şekilde küçülür, yok olur.

Kriyoablasyon: Bu yöntemle meme dokusundaki kitleye özel bir sondaj ile soğuk verilir. Dondurulan kitle çözülerek yok edilir.

Fibroadenom Ablasyonu Kimlere Uygulanabilir?

Fibroadenom ablasyonu, 4 santimden küçük fibroadenomların tedavisinde uygulanabilir. Genellikle zararsız olan yani benign fibroadenomlar için uygun bir tedavi yöntemidir. Bu tür kitleler kanser riski taşımamaktadır. Ablasyon yöntemleri, genellikle belirli bir boyuttaki fibroadenomların tedavisinde etkilidir. Fibroadenomlar genellikle ağrısızdır ancak bazı durumlarda belirli semptomlara neden olabilirler. Ağrı, hassasiyet veya görünüm açısından rahatsızlık hisseden hastalara ablasyon uygulanması düşünülebilir. Çoğunlukla da genç yaşlardaki kadınlara uygulanır. Cerrahi müdahale için uygun olmayan hastalar da tercih edebilir.

Fibroadenom Ablasyonu Sonrası

Fibroadenom ablasyonu sonrası iyileşme süreci genellikle daha kolay ve hızlı geçmektedir. Bu süreç kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ablasyon sonrasında hafif ağrı veya rahatsızlık normaldir. Ağrı kesiciler ile bu süreç kontrol altına alınabilir. İğne veya cihazın giriş noktalarında hafif şişlik ve morluklar olabilir. Çok kısa sürede zamanla azalacaktır. İşlem sonrasında dinlenmeye dikkat edilmelidir. Doktorunuz, ablasyon sonrası belirli aralıklarla takip kontrolleri yapabilir. Doktorunuzun önerdiği süre boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Meme Kanseri hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gecmeyen-mastit
Geçmeyen Mastit

Mastit memede iltihaplanmaya verilen addır. En sık emziren kadınlarda görülür ancak e…

Devamını Oku
memede-kalsifikasyon-kireclenme
Memede Kalsifikasyon (Kireçlenme)

Meme kireçlenmeleri, meme dokusunda bulunan ve mamografilerde parlak beyaz noktalar o…

Devamını Oku